Categories
Uncategorized

Jeg føler ikke at jeg har ofra noe

Da jeg satte i gang med research i forbindelse med boka mi “TREN UTE”, intervjuet jeg fem ulike personer om deres syn på fysisk aktivitet. I dette andre intervjuet møter du Tove.

Tove er nå 42 år. Hun har ved flere anledninger forsøkt å slanke seg ved hjelp av ulike dietter. Etter gjentatte ganger å ha erfart at hun gikk mer opp igjen etter en diett, bestemte hun seg for aldri å slanke seg igjen. Det var da mannen hennes fant ut at han ønsket «å få bort magen» at det hele endret seg.

Jeg trodde ikke jeg kunne kombinere den late, bedagelige livsstilen min med det å være i god form og slank. Så jeg tenkte at da får jeg vel bare være tjukk og lat, da. Men da mannen min bestemte seg for å få bort magen, ble jeg med på prosjektet hans selv om jeg egentlig ikke hadde lyst. Jeg svarte at «Greit, jeg blir med MEN det skal ikke gå på bekostning av noe annet. Er det fest så skal jeg være med og jeg skal spise og kose meg med venninner og når jeg er på ferie.”

Tove hadde trent sammen med mannen sin tidligere, men da var det litt mer tilfeldig. Denne gangen satte han opp treningsplaner slik at det ble mer struktur. I tillegg begynte de å skrive opp hva de spise.

Da jeg begynte å skrive opp hva jeg spiste, ble det interessant. Da gikk jeg veldig fort ned i vekt. De første tre månedene gikk jeg ned 12-13 kilo! Jeg har alltid hørt at når man slanker seg så mister man så mye muskelmasse, men jeg trente jo styrke samtidig, så jeg følte bare at jeg ble sterkere. Det var det som ble motivasjonen, at jeg følte jeg ble veldig fort både slank, sterk, sunn og frisk!

Tidligere tenkte Tove veldig mye på fysisk aktivitet, og det var mye hun skulle ønske hun kunne gjøre, men hun orket aldri.

Jeg prøvde blant annet å klatre noen ganger, men jeg var tung og i skikkelig dårlig form, og da ble det ikke morsomt. Men nå drev vi hverandre, og kombinasjonen med riktig kosthold var viktig. De gangene jeg hadde prøvd å slanke meg tidligere var jeg alene om det, og det var ikke så lett når han satt i sofaen og spiste potetgull og drakk øl.  

I dag trener Tove styrketrening 4 dager i uka, i tillegg spiller hun fotball. Det blir gjerne også en og annen kort og intensiv intervalløkt som bakkeløp eller hoppetau.

Jeg synes det er fryktelig deilig å være sterk, for da blir alt lettere! Å bære handleposer hjem fra butikken, for eksempel. Kroppen føles så mye bedre. Jeg har alltid hatt problemer med nakke og skuldre, men det forsvant helt bare etter en måned eller to med styrketrening. Jeg tenker at styrketrening må være verdens beste medisin!  Og det var egentlig ikke noe vanskelig å komme i gang, det er det som er så rart. Jeg synes det er dumt at jeg ikke oppdaga det før, så hadde jeg sluppet å gå rundt i 15 år og vært overvektig og i dårlig form.

Etter et halvt års tid følte Tove at hun var så godt i gang at det hadde blitt en livsstil. Hun sier hun har «knekt koden» og ikke lenger er redd for å falle tilbake i gammelt mønster. Nå trener hun til og med når hun er på ferie, samtidig som hun unner seg det hun har lyst på.

Jeg hadde aldri trodd jeg kom til å trene når jeg var på ferie. Jeg gjør det ikke fordi jeg føler at jeg må, men fordi jeg har lyst! Når det gjelder kosten tror jeg det er viktig å ikke nekte seg ting. Hvis du spiser ting du har lyst på i små mengder, da får du ikke lyst til å fråtse. Det er veldig sjelden jeg får fråtsebehov nå. Det kommer en gang i blant, og da fråtser jeg, men så er jeg ferdig med det etterpå. Generelt kan man si at jeg spiser mest mulig ren mat, mye proteiner og har en såkalt fleksibel diett. Det innebærer at jeg spiser hva jeg vil og når jeg vil, men jeg begrenser mengden.

I stedet for å tenke at endringen skal være en jobb man skal gjøre, tror Tove det er viktig med en litt annen innstilling:

Jeg blir så matt av alt jeg hører at må til for at man skal endre livsstil! Det skal være beinhardt og man må ha vilje av stål. Tenk heller at det ikke er noe slit du skal gjennom, men noe nytt du skal prøve, som en ny hobby! Også er det viktig å drive med noe der man opplever mestring. Når man er en dårlig trent tjukkas så kan veldig mye oppfattes som altfor hardt. Det er derfor jeg syntes styrketreninga var så gøy, for jeg ble ikke sliten på en negativ måte. Og når du mister noen kilo, så blir alt så mye lettere, og da kan du heller prøve nye treningsformer.

Etter dette intervjuet, bestemte Tove seg for å utdanne seg som Personlig Trener. Hun håper at hun i fremtiden kan hjelpe andre som er i samme situasjon som hun selv var i.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *