Categories
Uncategorized

Brems – pust – tenk!

Det kan være like vanskelig for enkelte å droppe treningen når all fornuft tilsier at de bør ta det med ro, som å få sofasliterne over dørstokken. De fleste opplever nok at de ikke får trent så mye som de føler de burde, men det finnes også dem som en gang i blant trenger å bremses. Det er faktisk lov å si nei! Det kan til og med være bra å stå over en og annen økt. 

Ikke rent sjelden får jeg kunder inn døra som sier at “jeg kunne jo ikke avlyse heller, for vi hadde jo en avtale, men jeg er egentlig kjempesliten og svimmel. Også har jeg sovet så dårlig fordi jeg er så sinna på sjefen, det stresser meg, samtidig som familien krever sitt, men jeg må jo trene for det”.

Puh! En gang i blant kan en lett økt gjøre at stresset slipper, men nei, du MÅ ikke alltid trene. Noen er rett og slett “for flinke” også når det kommer til trening. De får abstinenser og det kan virke som om de oppfatter det som et nederlag å stå over trening – og jeg sikter ikke til de gangene man er ordentlig sjuk og ikke har sjans uansett, men til de øktene hvor kroppen signaliserer at hvile er det mest fornuftige. Enkelte ganger mener jeg faktisk at det beste er å dra hjem og hive beina på bordet. Den dårlige samvittigheten kan du veie opp mot hvilket utbytte du tror du ville fått av dagens økt dersom du hadde gjennomført.

I perioder opplever mange at de ikke får det utbyttet de forventer av treninga eller de mister litt av motivasjonen. Da kan det være lurt å stoppe litt opp, og analysere mulige årsaker til den manglende fremgangen, framfor å bli forbanna for at man ikke klarer å yte maksimalt. Dersom du over tid opplever dette, kan det være lurt å finne mulige forklaringer før treningsgleden i verste fall forsvinner. Kanskje er du inne i en hektisk periode på jobben, med mindre søvn og dårligere kosthold. Eller kanskje du har trent for ensformig over tid? Husk at du ikke er toppidrettsutøver med et lass av motivatorer rundt deg, som sørger for perfekt dosering mellom aktivitet og hvile, rett kosthold og varierte økter. Uansett er det viktig å ha et realistisk forhold til treningen sin. Dersom du trener for å holde seg i form, bør du på et eller annet tidspunkt kanskje være fornøyd med den styrken og kondisjonen du har, og tenkte at det å vedlikeholde formen også krever sitt? Å hele tiden hige etter “å bli bedre” kan bli en belastning i seg selv.

Brems – pust – tenk! Finn ut hva som er viktigst for deg – hele deg, fysisk og psykisk, akkurat nå. Definer hvorfor du trener, og for å oppnå hva! Uten nok hvile vil hvert fall ikke kroppen lyde.

Categories
PT og Livsstilsendring PT-grupper Utendørstrening

7 tips til deg som vurderer å få deg PT

Her får du tipsene til helse- og treningsfysiolog Kristin Rosebø som har jobbet som PT siden 2000. Etter 13 år i treningssenterbransjen, startet hun i 2013 Kreativ Trening AS.

 

§  Du må ikke på et treningssenter! Det finnes PTer som ikke jobber på treningssenter og som kan møte deg utendørs, digitalt, i alternative lokaler eller i ditt hjem!

 

§  Ditt valg. Om du trener på et senter, står du fritt til å oppsøke den treneren du tror vil passe best for deg. Dersom du har fått gratistimer ved innmelding, kan du i utgangspunktet selv bestemme hvem du vil treffe. Du trenger ikke å vente på at en tilfeldig PT ringer deg – ta heller selv kontakt med den eller de PTene du kunne tenke deg å møte. Vær forberedt på at PTer som jobber fulltid/er populære kan ha begrenset med kapasitet, og at du da kanskje må vente lenger og være mer fleksibel på tid før du får møtt din PT.

 

§  Snakk med ulike PTer. Om du ønsker å investere i et langsiktig prosjekt med en PT, men er i tvil om hvilken PT du skal velge, ta kontakt med litt ulike PTer og kartlegg deres spisskompetanse. Avtal gjerne tid for en uforpliktende prat for å sjekke kjemi.

 

§  Pris. Det er naturlig at det er prisforskjeller på PTer i forhold til utdanning og fartstid. Alle PTer skal ha godkjent PT-utdanning, men mange har også relevant høyere utdanning i tillegg.

 

§  Kjemi. Husk at det å trene med PT er en sosial begivenhet. Velg derfor en trener du har god kjemi med og som kommuniserer med et språk som du føler deg vel med. Det er mange ulike måter å motivere sine kunder på. Finn en PT som inspirerer og motiverer deg. God kjemi er helt avgjørende for deres samarbeid.

 

§  Første time. Sørg for at du får svar på alle de spørsmålene du måtte ha. Dersom det er en uke eller lenger til dere treffes igjen, bør din PT fortelle deg nøyaktig hva og hvordan du selv bør trene fram til neste time. Du kan også be PTen skrive ned de øvelsene dere har gått gjennom første dagen som han eller hun mener du kan mestre på egenhånd fram til neste gang, slik at du kan repetere disse øvelsene i din egentrening fram til neste time. Da vil du kunne oppnå raskere progresjon og stadig bli mer uavhengig når det gjelder øvelsesutvalg og trening generelt.

 

§  Still spørsmål. Om du lurer på hvorfor PTen din velger de øvelsene han eller hun gjør, spør om hvorfor. Be om begrunnelser for øvelsesutvalg og sammensetning av øvelser. Be gjerne også om rent tekniske begrunnelser for utførelsen av øvelsen.

 

§  Still krav. Dersom du ikke får det utbyttet av PT-timene dine som du hadde forventet, ta en prat med PTen din om det. Forklar hvordan treningen ikke står til dine forventninger eller hvordan du hadde antatt å oppnå større resultater til gitt tid. Egentlig bør du forvente at din PT hele tiden har dialog med deg om nettopp dette. Still også krav til punktlighet og at fokuset er på deg når dere tilbringer tid sammen som du har betalt for. Vær likevel tolerant for at andre kunder henvender seg til din PT eller at uforutsette hendelser kan oppstå underveis i timen.

§  Ferie og fravær. Bli enig med din PT om løsninger ved ferieavvikling og perioder hvor dere ikke treffes like ofte. Be om et program du kan følge når du eller PTen er på ferie.


Jeg er av den oppfatning at mange klarer å trene godt på egenhånd, men kanskje trenger litt innspill til variasjon eller teknisk hjelp i perioder. Jeg er positiv til kunder som kun ønsker å kjøpe seg PT-timer for en kortere periode, eller kun for oppfølging en gang i blant. Disse kundene har gjerne som mål å lære mest mulig i løpet av en periode med sin PT, for å i større grad bli selvhjulpne og trygge på utførelse av ulike øvelser. De trenger kanskje hjelp til hvordan de bør legge opp treningen for å nå sine mål, men klarer seg i det store og hele på egenhånd med noen tips og innspill en gang i blant. Å jobbe med denne kundegruppen opplever jeg som veldig motiverende, da jeg ser hvordan de stadig blir mer uavhengig av meg og mestrer gode treningsøkter på egenhånd. Men jo mer man lærer, jo mer forstår man gjerne hvor viktig det er med riktig trening og god planlegging. Dette er en bekreftelse på at vi Personlige Trener gjør en veldig viktig jobb og overhodet ikke er overflødige, samtidig som jeg mener det er feil dersom vi alltid skal gå inn for å være et “evighetsprosjekt” for folk. Dessverre har jeg opplevd at det i treningsbransjen ofte er et større fokus på salg og mersalg enn kunden sitt egentlige behov. Jeg tenker at en viktig del av min jobb er nettopp å motivere folk til å mestre trening og å finne treningsglede også på egenhånd.

Dersom kunder jeg hadde hatt i flere år ikke hadde klart å sette sammen økter på egenhånd, mener jeg at jeg som trener ville ha gjort en svært dårlig jobb på veien. Noe av det som motiverer meg i jobben min, er nettopp å observere kundene mine når de trener på egenhånd og mestrer dette bra. Da har jeg lagt et godt grunnlag for dem og jeg har fått enda en person til å erfare hvordan han eller hun kan ha glede av og oppleve mestring ved trening. Ofte dreier det seg om å bli teknisk tryggere, samt å se alternativer til de øvelsene man er vant med.

En PT er til god hjelp for de aller fleste – særlig i oppstartfasen, men også for godt trente som ofte har godt av å oppdage nytten av litt andre former for trening enn den de vanligvis driver med. Det er viktig med variasjon slik at man ikke blir gående og gjøre de samme øvelsene hver gang man trener. Det er også veldig nyttig med et godt øvelsesutvalg om man trener på et senter, slik at man kan lære seg å se alternative øvelser dersom det er opptatt der man hadde tenkt seg ? du blir mer fri og kan dermed effektivisere økta di. Og ikke minst ? en PT kan lære deg å yte enda mer hver gang du trener.