Categories
Uncategorized

Det handler ikke om å være den beste men sitt beste

Da jeg satte i gang med research i forbindelse med boka mi “TREN UTE”, intervjuet jeg fem ulike personer om deres syn på fysisk aktivitet. I dette første intervjuet møter du Simen.

For Simen (28) er balansen og sammenhengen mellom det fysiske om mentale viktig. Han synes man skal være fornøyd med de valgene man tar og mener at anger og dårlig samvittighet er en svært dårlig følelse.

Om man har god samvittighet overfor seg selv, så tror jeg det i stor grad går utover det fysiske. Om du hver dag går og har dårlig samvittighet for at du aldri har vært aktiv, så tror jeg det bidrar til å skape en dårlig psykisk helse.

Simen vil likevel anbefale andre å gjøre noe med det dersom man er inaktiv.

Jeg har mye energi til overs, og det tror jeg er fordi jeg er fysisk aktiv. Det er mange som tror at man bryter kroppen ned og blir veldig sliten av å trene, men følelsen av å være sliten er veldig kortvarig, og man får veldig mye mer igjen på et senere tidspunkt. Ved å ikke trene går du glipp av god helse, og du går glipp av et energioverskudd. Jeg får veldig mye glede av å trene. Gleden som kommer i etterkant av en økt er en tilfredshet, mens den som kommer i øyeblikket er mestringsfølelse.

Å lage unnskyldninger for å unngå å være fysisk aktiv, har ikke Simen sansen for. Hvorvidt han presterer like bra på hver økt, er han ikke så opptatt av, så lenge han viser styrke i det å komme seg ut og gjennomføre planen.

Jeg liker å tenke at «I choose self esteem, not self pity». Det er et vippebrett hvor man velger hele tiden. Du kan velge å synes synd på deg selv eller velge å bygge deg selv opp. Det er snakk om negativ og positiv tankegang. Men man trener også opp det mentale ved å trene opp fysikken. Hvis du løper og kroppen din forteller hjernen din at du er sliten, så kan du styre over det! Det er viktig å kunne stoppe seg selv når man får en negativ tanke. Det er egentlig enkelt å velge, men tankene går ofte på autopilot, og da glemmer man at man kan velge.

Når Simen er hjemme jogger han og trener thaiboksing og yoga.

Mandag morgen er det joggetur og det er en veldig god start på uka. Du starter uka med å vise deg selv at du klarer å stille deg om fra helgemodus til ukemodus. Uka er lengre enn helgen, så hvis du bruker uka på å bygge deg opp, så kan du ha det rolig i helgen uten at det ødelegger for treningen. For meg kan yoga være alt fra å ligge helt stille og bare bevege seg fem ganger i løpet av en time, til en mer fysisk krevende økt. Men ved å la musklene slappe av like mye som å jobbe hardt, så tror jeg man får et sunt forhold til musklene og anatomien sin.

Simen velger aldri å reise på ferie for å slappe av. Reisene bærer alltid preg av fysiske aktiviteter som surfing eller turmuligheter. Han er heller ikke redd for å skille seg ut i en mengde og ser alltid muligheter for å være aktiv der han er.

Pushups og situps funker jo uansett hvor du er, og pullups – det er jo stenger over alt! Spesielt i Oslo er det stillaser som det bare er å henge seg i. Jeg har vridd og vendt på mange hotellrom så det blir et treningsrom! Det er jo bare å bruke fantasien! Også er det ingenting som er feil. For du bare stenger døra på hotellrommet, og så kan du bare blåse i hva som er normalt og ikke normalt, for du vet jo ikke hva han på hotellrommet ved siden av driver med heller. Det kan jo være at han driver med noe mye verre! Og hadde noen sett meg så hadde jeg vært kjempestolt for at jeg gjorde om det hotellrommet til et treningsstudio.


 

En gang da Simen hadde vært i et utdrikningslag hvor gjengen satt 3-4 timer i bil, klarte han ikke lenger å sitte i ro da de kom fram, så da tok han på seg joggeskoene og stakk av en halvtimes tid.

Gjør man sånt kan man plutselig få «kjeft» fordi folk egentlig har litt dårlig samvittighet: «Åh, du er ute og løper hele tiden!» eller «Det kan man jo ikke gjøre». Da svarer jeg bare at «det kan jeg vel, jeg gjorde det jo akkurat!».

Simen synes folk har en lei tendens til å gi negative tilbakemeldinger når man velger å bryte ut av sosial kontekst for å gjøre sin greie.

Men jeg er avhengig av trening, så da kan de jo synes hva pokker de vil om det! Dessuten opplever jeg ofte at noen blir inspirert av den kreative treningen min. At jeg kan finne muligheter mange steder hvor folk ser begrensninger. Selv om jeg er veldig impulsiv, så er jeg fremdeles i stand til å stoppe den impulsen hvis jeg ser at det ikke er noe positivt!

I dag er Simen takknemlig for alle søndagsturene i naturen som han ble tatt med på som barn, selv om han opplevde det som mas den gang.

Jeg ble sparka ut døra ? hvis det var fint vær var det ikke snakk om å sitte inne! Og jeg ble tvunget på fotballtrening og andre treningsøkter jeg ikke alltid var like motivert for uansett vær og føre. Det er jeg utrolig takknemlig for! Jeg er så glad for at jeg har vokst opp med den mentaliteten og at jeg lærte mye om dørstokkmila. Jeg liker ordet dørstokkmila, at folk stopper seg selv før de i det hele tatt har begynt. For man får igjen for det!

Simen mener det er viktig å ikke sammenlikne seg selv med andre, men heller fokusere på å forbedre seg selv.

Det handler ikke om å være den beste men å være sitt beste. Den tar det litt tid å få inn i skallen, men når man gjør det, får man en helt unik glede av å trene. Fysisk aktivitet er ikke en egoistisk handling, for man får et overskudd som man kan dele med andre. Bedre humør får man også, og det vil kunne påvirke deg og dine omgivelser på en helt ny måte. Fokuser på gleden ved å gjennomføre noe du har satt deg fore.

Han innrømmer at også han lar seg motivere av speilbildet sitt.

Det er en utrolig enkel måte å motivere seg selv på. Jeg anser en flott kropp som en bonus av treninga. Når man får positiv feedback på at man ser godt ut, er det ålreit, men jeg vil ikke henge meg opp i det. For den fysiske kroppen er midlertidig uansett hvor mye jeg trener. Jeg kan trene så mye jeg bare vil, men en eller annen gang så skal jeg bli gammel og dø. Men jeg vil ha kroppen min så sunn og funksjonell som mulig så lenge som mulig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *